• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Probiotika - Superbakterier

De flesta förknippar ordet probiotika med något som finns i yoghurt eller som är hälsosamt för magen. Vad är det för något och varför är det bra för oss? Probiotika är levande mikroorgmanismer som är snarlika de naturligt förekommande bakterierna som vi har i kroppen. Dessa goda bakterier finns även i vår hud och inte bara i vår tarmflora. Det är goda bakterier som har goda hälsofunktioner så som minska irritation, skada eller infektion.

Probiotika främjar vår hälsa i allra högsta grad, både inom oss och topikalt - alltså på huden. 

HUDENS FUNKTION + MIKROBIOM

Huden är vårt största organ och kan i det närmaste liknas vid ett gigantiskt ekosystem. Det bor tusentals av olika bakterier på hudytan och dessa är nödvändiga för hudens välmående. Det finns till och med fler mikroorganismer i människokroppen än vad det finns celler! Över 1000 olika arter av mikrober bor i din hud. Deras jobb är att skydda hudens naturliga barriär mot onda bakterieangrepp och obalanser. Din huds pH-balans justeras också tack vare dessa goda mikrober.

För kraftfulla och antibakteriella produkter kan rubba hudens naturliga balans med mikroorganismer. Med andra ord - var varsam med dina produktval och välj milda produkter som inte rubbar din hudbarriär.

PROBIOTIKA I HUDVÅRD

Probiotika i hudvård innebär att produkterna innehåller goda bakterier som tillsätts till din naturliga mikrobiom. Dessa bidrar till att bibehålla huden intakt och skyddad mot patogena bakterier som kan göra skada och orsaka inflammation i huden.

Dessa goda bakterier bidrar även till att minska åldrande och akne tack vare att hudens barriär hålls intakt och huden inte behöver försöka skydda sig mot patogener. En optimal miljö främjas vid tillsatta mikrobiomer och P-acnes fäste (som är en bakterie vid akne) minskas drastiskt på hudytan och bekämpas. Probiotika i hudvård anpassar sig efter din egna huds mikrobiom. Tillsatt probiotika kan interagera med de redan levande bakterierna på din hud, men även föröka sig och kolonisera sig. De anpassas alltså efter just din hud och dina bakterier och förbättrar hudens skydd mot yttre påfrestningar.  

Dagens användning av antibakteriella medel och alkohol bidrar till en försämrad miljö och hudstatus, där hudens egna fetter och oljor tas bort. Detta har flera forskare och dermatologer sett och sökt efter en lösning - att gå tillbaka till hudens egna natur med naturliga bakterier. 

Att tillsätta mikrober stärker hudens egna immunsystem och får huden att bli lugnare. Detta i sin tur bidrar till att huden åldras långsammare. 

 

Vill du testa en behandling på vår klinik med Probiotika?

Boka här!

 

Probiotikans bästa vän

Prebiotika

Enkelt förklarat skulle man kunna säga att prebiotika är mat, eller näring, till de goda bakterierna. De är alltså viktiga för ditt goda mikrobiom att må bra och förökas. Prebiotika är något som finns i många produkter för att främja hudens egna goda bakterier och ge dessa en så optimal miljö som möjligt. Miljön på huden för mikroberna behöver vara god för att kunna konkurrera ut patogena mikroorganismer som annars kan rubba hudens barriär och välmående.

Postbiotika

Postbiotika är en biprodukt av probiotikan, men som har en positiv effekt på huden även de. Postbiotika består av enzymer, polysackarider och peptider, vilket är molekyler som främjar en god balans och hjälper till att hålla hudens barriär intakt. Postbiotika är alltså något som blir av att Probiotikan lever och frodas på huden, och består av molekyler som gör huden gott. Postbiotika har studier visat har sig ha god effekt i tarmen, och vi vet ju hur mycket tarmens mående påverkar huden, eller hur?

 

Förbättra hudens välmående med goda bakterier

Olika tillstånd i huden där probiotika kan hjälpa

 

AKNE

Akne är en hudsjukdom som visar sig i kvisslor, blemmor och pormaskar. Detta kan finnas i mer eller mindre grad. Finnar kan vi alla få ibland, men har du mer uttalade problem kan det vara tal om akne. Probiotika för en aknehud kan vara nödvändigt för att balansera upp hudens mikroflora. Ofta kan patogena(onda) mikroorganismer vara överreppresenterade i en aknebenägen hud och att tillsätta probiotisk hudvård kan vara lösningen. Probiotika (och prebiotika) konkurrerar ur de onda mikroorganismer som fått fäste och förbättrar hudens motstånd. Studier har även visat sig att probiotika kan minska inverkan av bakterien P.Acnes som är en bakterie som visar sig i inflammationer i finnar.

KÄNSLIG HUD

Känslig eller irriterad hud kan bero på en mängd orsaker. Vissa hudsjukdomar som exempelvis Rosacea visar sig som blossande hud karaktäristiskt lokaliserat på näsa och ut på kinder. När mikrobiomet är ur balans kan det leda till rodnad, torrhet eller överkänslighet. Vid sensitiviserad hud kan probiotisk hudvård förbättra en nedsatt hudbarriär och motverka angrepp från patogena mikroorganismer. 

Att tillsätta probiotika i hudvårdsrutinen ser till att hålla hudens mikrobiom frisk och balanserat vilket ökar hudens förmåga att binda fukt, minska stramhet, lugna känslighet och ett förbättrat försvar mot onda mikrober och svamp. 

ÅLDRAD HUD

Probiotika i hudvård hjälper som nämnt tidigare att balansera bakteriefloran i huden - vilket visar sig i en mer följsam och uppmjukad hud. Just torrhet är något många erfar ju högre upp i ålder vi hamnar. Att minska stramheten bidrar även till mindre synliga torrhetslinjer. Probiotika i hudvård kombineras i fördel med antioxidanter som även de jobbar uppstramande, reparerande och skyddande för en åldrad hud. En mer hälsosam hud förbättrar hudens fasthet och fyllighet, vilket ofta en åldrad hud börjat mista. 

TORR HUD

Att tillsätta probiotika i hudvårdsrutinen ser till att hålla hudens mikrobiom frisk och balanserat vilket ökar hudens förmåga att binda fukt och minska stramhet i huden. 

En Studie gjord 2013 visar resultat på att probiotiska mikrober binder sig till hudceller och på så sätt förbättrar hudens bindningar mellan cellerna - så kallad Tight Junctions. Det resulterar i att stramhet och torrhet minskas, vilket bidrar till att huden är mer återfuktad och följsam.

Produkter för Akne

Produkter för Känslig hud

Produkter för Åldrad hud

Produkter för Torr Hud

TIPS

Vad noggrann med hållbarhet vid köp av probiotisk hudvård, då dessa har en kortare livslängd än vanlig hudvård som innehåller konserverande ingredienser. I viss mån behöver probiotisk hudvård även förvaras mer genomtänkt - så som i kallare miljö eller ibland till och med kylskåpet.

Var varsam och undvik överdriven UV-exponering - Solexponering minskar antalet mikrober på och i huden. Dessutom leder överdriven solkonsumtion till förtida åldrande och risk för solskador.

OM DU ÄR OSÄKER PÅ VILKA PRODUKTER SOM PASSAR JUST DIN HUD KAN DU GÖRA SETHANDSALLYS HUDTEST FÖR ATT FÅ EN SKRÄDDARSYDD PRODUKTREKOMMENDATION!  

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 9 st omdömen

Förebygg och Behandla Solskador

Hudvårdsskolan

Behandla dina solskador med dessa knep

Läs mer

Solskydd För Melaninrik Hud

Guide

Solskyddstips för mörk hud

Läs mer

Ansiktsrengöring för Nybörjare

Hudvård för Nybörjare

Allt du behöver veta

Läs mer

Fitzpatrick-Skalan

Vilken hudtyp är du?

Verktyg för hudterapeuter

Läs mer

Avancerad hudvård för kroppen

Hudvårdsrutin

Ta hand om hela huden

Läs mer

Hur får man Glow?

Tips och Tricks

Ge nytt liv till glåmig hud

Läs mer

Hudtillstånd och Hudtyp

Vad är skillnaden?

Hudvårdssskolan

Läs mer

Vitamin C i Hudvård

Alla olika varianter

Ingrediensskolan

Läs mer

Hudterapeuternas favoriter under 500:-

Budgetfavoriter

Professionell Hudvård

Läs mer

Vad betyder märkningen på hudvårdsprodukter?

Vårstäda Badrumsskåpet

Guide: Symboler

Läs mer

Essence och Lotion

Inte ett ansiktsvatten och inte ett serum?

Hudvårdsrutinen

Läs mer

Naturlig & Ekologisk Hudvård

Är naturlig hudvård bättre?

Hudvårdsskolan

Läs mer

Barn och Hudvård

En riskfylld trend

Föräldraguiden

Läs mer

Förstorade Porer

Tips och Råd

Kan man ta bort sina porer?

Läs mer

Hudvård för Tonåringar

Finnar och fet hud hos unga

Viktigt att tänka på för ung hud

Läs mer

Därför behöver du en klimatkräm

Vinterjacka för huden

Skydda huden

Läs mer

Minska linjer och rynkor med retinol

Retinolskolan

Well-age

Läs mer

Retinol- FAQ

Frågor och svar

Lär dig allt om retinol

Läs mer

Retinol- vad är skillnaden?

Vad är bäst?

Retinoidguiden

Läs mer

Melasma

Motverka och korrigera

Sol, Hormoner och Genetik

Läs mer

Solskyddsguiden

Skydda Huden

Så väljer du rätt solskydd

Läs mer

Koreansk Hudvård

Snigelslem och Sheetmasks

Allt du behöver veta om K-Beauty

Läs mer

Soleksem

Kliande utslag och vattenfyllda blåsor efter en dag i solen?

Lindra symptomen med våra svalkande tips

Läs mer

Lätt sommarmakeup med glow

Prepp, boost, glow

Tips och trix inför sommarens alla festligheter

Läs mer

Probiotika

Boosta hudens egna Mikrobiom

Goda bakterier för hudhälsan

Läs mer

LED-LJUS

Ta din rutin till nästa nivå

Allt du behöver veta

Läs mer

Mikroström

PRO AT HOME

Lägg till NuFACE i din hudvårdsrutin

Läs mer

Blått Ljus

Hur påverkar det huden?

Hur kan du skydda huden mot det?

Läs mer

Solskyddsfaktor

SPF

Solens påverkan på huden

Läs mer

Pigmentfläckar

Varför kommer dessa och hur motverkar jag dem?

Få dem att försvinna

Läs mer

Fria Radikaler

Vad är det och hur motverkar vi dess effekt?

Läs mer

Kemiskt eller Fysikaliskt solskydd

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';