• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Hudvård och vår miljö

Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Återvinn dina tomma skönhetsförpackningar som ett proffs!

Hudvård och vår miljö

Som de flesta av oss är medvetna om är att vi alla behöver göra vad vi kan för att vara lite snällare mot miljön och göra vår livsstil mer hållbar. Vi tänkte ägna det här inläget till en massa bra information gällande hudvård och miljö. Vi tänker såhär! Ju mer information vi har med oss i ryggsäcken, desto lättare är det för var och en av oss att göra medvetna och bra val, både när man lägger produkter i varukorgen men även vad vi gör med förpackningarna när de väl står tomma i badrumshyllan.

 

 


 

 

Innehåll i hudvård som kan påverka miljön

 

 

Mikroplaster

Runt år 2000 var det säkert många som hade produkter i sitt badrumsskåp som innehöll plastkulor. De är ofta sfäriska i sin utformning vilket gör att de passade väldigt bra i skonsamma peelingar och kändes snällare mot huden än tex en kornpeeling med till exempel aprikoskärnor i, som är naturligt rivigare. 

Eftersom plastkulorna passar fint i snällare peelingar var detta en ingrediens som återfanns i många produkter. Dessvärre upptäckte man att dessa små plastkulor kom att bli en miljöfara. Detta på grund av att när vi spolade ner peelingen i handfatet eller i duschen så löstes dessa inte upp. Slutstationen för de små plastkulor blev tillslut i fiskars små magar och skapade stor skada på havs- och sjöliv. 

År 2012 tog man som tur var action på dessa miljöpåverkande plastkulor och idag finns det stränga regler på att de inte får ingå i några beautyprodukter. 

Även om de stora hoten inte är från de beautyprodukter som vi har hemma i vårt badrum så är det alltid viktigt att bidra med det man kan. 

Solskydd

Du har säkert inte missat diskussionen gällande vissa typer av solskydd och hur de kan påverka vår miljö och till och med skada våra korallrev.  Det finns studier som visar att ingredienser i solskydd så som: oxybenzone och octinoxate kan hämma tillväxt samt bleka färgerna på världens korallrev. Även om det ännu inte finns jätteomfattande studier så kan det vara bra att vara medveten om detta, tänk vad lätt det blir att då kunna göra ett aktivt miljövänligt val i sitt val av solskydds-produkt. 

Som alternativ till solskydd som innehåller dessa ingredienser kan man välja ett mineralsolskydd eller ett vattenresistent solskydd. 

Visste du att på Hawaii så har man förbjudit solskydd som innehåller ovanstående ämnen på grund av de negativa effekter de har på våra korellrev.

Palmolja

När man hör ordet palmolja i kombination med miljö så är kanske inte just hudvård det första man tänker på men det finns faktiskt gott om palmolja i olika beautyprodukter, tex hudvård och schampo. Palmolja är ett billigt råmaterial och ingår därför i produktion av produkter i massvis med industrier, vilket olyckligtvis leder till att man avverkar skogar och förstör livsmiljöer för djurarter och växter. 

 

 


 

 

Är förpackningen gjord av återvunnet material?

När man handlar hudvård och samtidigt vill göra kloka val för miljön är en varmt rekommendation att ha i åtanke hur produkten är förpackad. Är tuben gjord av återvunnen plast till exempel?

Produktion av jungfruplast (alltså plast som är nytillverkad och aldrig använd i en tidigare produkt) ökar i en rasande fart. Förpackningar som är gjorda av återvunnen plast eller glas är därför helt klart att föredra.

När dina produkter är slut - Dags för återvinning

Tar du med dina tomma burkar och tuber till en återvinningsstation och återvinner dem när produkten är slut?

Precis som med annat avfall/skräp i hemmet så kan/bör du även återvinna dina beautyprodukter. Ibland kan detta dock vara lättare sagt än gjort! Hudvård som förpackats i glas är ju lättsorterat och glas är också ett relativt okomplicerat material att återvinna.

Det finns däremot några produkter som generellt är lite svårare att återvinna, tex på grund av de är gjorda utav flera olika material, komponenter eller på grund av dess storlek. Skulle det dyka upp funderingar gällande återvinning för specifika produkter så kan man alltid kontakta varumärket med sin fundering. Vi alla strävar ju efter en mer hållbar värld!

Några hudvårdsförpackningar som generellt kan vara svåra att återvinna

 • Prov-påsar/testers
 • Sheetmasks
 • Läppstift
 • Flertalet pipetter
 • Solskyddsförpackningar

Även här kan du givetvis be om hjälp på din lokala återvinningsstaion om du skulle känna dig osäker på hur du bäst åtevinner den specifika produkten. 

Såhär blir du på proffs på att återvinna dina hudvårdsprodukter!

På dina produkter kan det ibland dyka upp olika symboler, vi tänkte att vi kikar närmre på vad de här symbolerna faktiskt har för betydelse. 

"Den gröna punkten" är den gröna cirkeln med 2 pilar inuti som du garanterat har stött på tidigare. Denna symbol innebär att företaget som skapat produkten har bidragit ekonomiskt till hållbarhetsarbete och återvinning och anslutit sig till den nationella återvinningsorganisationen som förvaltar den gröna punkten. Denna symbol innebär inte i sig att den är återvinningsbar. 

Nedanstående symboler visar olika typer av plast som går utmärkt att återvinna och exempel på vad den specifika platsen generellt används till, så kan man få en liten fingervisning om hur du på bästa sätt återvinner din tomma förpackning. 

Ta en titt på din tomma förpackning och sedan på listan, hittar du en likadan symbol? Toppen, då kan du numer återvinna din hudvård som ett riktigt proffs!

 1. Polyethylene Terphthalate (PET)

Denna typ av plast är den allra vanligaste, du känner ju säkert igen PET som i PET-flaska! Om vi ska hitta denna symbol och typ av plast i hudvårdsvärlden så gör vi bäst i att kika hyllan där vi har toner/ansiktsvatten då denna plast oftast används till sådana förpackningar.

 1. High-density polyethylene terephtalate (HDPE)

Plast av den här typen används ofta i förpackningar för schampoo och showergels så ta en titt i duschen så kommer du garanterat att känna igen denna symbol.

 1. Polyvinyl chloride och vinyl (PVC)

Så kallade finnplåster och skavsårsplåster innehåller ofta denna typ av plast.

 1. Low-density polyethylene (LDPE)

Vanliga tuber som är tillräckligt mjuka för att du kan klämma på dem innehåller oftast den här typen av plats.

 1. Polypropylene (PP)

Av den här typen av plast gör man oftast burkar och lock, det är alltså den lite hårdare typen av plast. 

 1. Polystyrene (PS) 

När vi ser denna symbol på en produkt gör man bäst i att höra med en personal på sin återvinningsstation eller kontakta varumärket för att veta allra bäst hur man ska återvinna produkten. 

 1. Övriga plaster:

Här gäller samma som för ovan!

Glöm inte att tvätta ur tuben eller burken innan du lämnar in den på din närmsta återvinningscentral!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Vissa typer av hudvårdsförpackningar - Farligt avfall

Aerosolflaskor / sprayburkar, solskydd, parfymer och tex nagellackborttagning

För denna typ av produkter så är det bra om man är extra noga med i sin återvinning. Finns det produktrester kvar i desssa så får de inte hällas ut i tex toalett, i handfat eller i hushållssoporna, utan då gör man rätt i att lämna in dessa på sin återvinningstation som farligt avfall. Fråga personalen där om du är osäker!

Är förpackningana helt tommma går det givetvis bra att sortera dem som vanliga sopor utefter material tex metall och plast.

Lämna in skönhetsprodukterna i din lokala kosmetika-butik

Har du, trots listan här ovanför, svårt att veta hur du ska sortera dina skönhetsprodukter så går det på vissa större kedjor bra att lämna in dem för återvinning där. Men! Dubbelkolla alltid med just din lokala butik om de tar emot produkter och se givetvis till att förpackningarna är rengjorda så gott det går innan du lämnar in dom. 

 

 


 

 

Några enkla knep för att vara lite snällare mot miljön 

Skippa engångsprodukter så som bomullsrondeller och tops!

Använder du bomullspads/bomullsrondeller i din hudvårdsrutin varje dag eller då och då?

Då har vi ett förslag på ett alternativ som är mycket snällare mot miljön! Har du hört talas om tvättbara bomullsrondeller? Gör en googlesökning så kommer flertalet förslag att dyka upp. Att byta ut engångsartiklar mot dessa tvättbara är ett grymt alternativ för att kunna göra din skönhetsrutin lite mer hållbar och snällare mot miljön!

Det finns även alternativ likt ovan fast för topsar. Toppen ju!

Använd multiprodukter!

Med multiprodukter menar vi sådana produkter som du kan använda för flera ändamål än bara ett, i det här blogginlägget kan du läsa mer om tips på olika multiprodukter.

Handlar du online, samla dina beställningar småbeställningar till en stor

När man handlar online kan det vara lätt att man lägger en liten beställning här och där. Trots att fraktkostnaden för dig som kund kanske är gratis så får miljön betala när du skickar efter fler beställningar som kanske kunde ha komprimerats ihop och skickats i ett och samma paket. 

Hämta ut paketet på plats

Om du handlat på en e-handel som erbjuder att din beställning kan hämtas på plats så är ju även detta ett toppenalternativ att välja om man har möjlighet. 

Vi på Seth and Sally erbjuder faktiskt denna lösning. Bor du i Norrtälje med omnejd och har vägarna förbi vår butik så kan du välja att hämta ut ditt paket på plats, så slipper dina produkter att åka tur och retur till Stockholm. Då väljer du följande alternativ i kassan: Hämta upp din order redan idag.

Produkterna når dig snabbare och tillsammans gör vi frakten av ditt paket lite mer hållbar. 

Spara små miniförpackningar

Någon gång har du säkert mottagit en provförpackning eller en gåva i form av en miniprodukt. Släng inte dessa när innehållet är slut. Spara och använd som små reseförpackningar: bara att hälla över en skvätt från dina vanliga produkter. Så smidigt! Du slipper ta med stora förpackningar när du bara ska vara borta ett par dagar och du behöver inte köpa helt nya refillförpackningar!

Refillförpackningar

En del produkter finns ju faktiskt i refillförpackningar, det kan alltid vara bra att ha i åtanke innan man köper påfyllning av sin produkt och se efter om möjlighet finns att välja en refill och bara fylla på sin nuvarande, tomma förpackning. Några exempel på smidiga refillförpackningar i vårt sortiment är:

 

 

 

 


 

 

Många varumärken gör sitt arbete mer hållbart

Vi ser att fler och fler varumärken lägger fokus på att göra sitt arbete mer hållbart och miljövänligt.

VERSO

Vi kan ta VERSO som ett tydligt exempel, de har verkligen gjort ett omfattande arbete kring deras paketering under den senaste tiden. Här har man tex helt och hållet tagit bort den plast som tidigare fanns runt varje produkts papp-kartonnage. I nuläget är det några produkter som har kvar sitt papp-kartonnage där man tycker att det behövs men annars har man även fasat ut pappkartonnaget. Vilket grymt initiativ tycker vi!

ESSE

För att nämna ett annat exempel på insatser för miljön så kan vi ta ESSE. De arbetar i dagsläget med organisationer för att samla upp plastavfall i utvecklingsländer. Tex så kan man läsa på deras hemsida att hela 91% av plasten som produceras idag inte återvinns och en stor del av detta samt engångsartiklar, hamnar i havet. Här gör ESSE en stor insats genom att räkna ut sin plastförbrukning och ser sedan till att tillsammans med organisationerna, samla ihop motsvarande mängd ut havet. ESSE strävar därmed efter att bli plastneutrala - Wow!

 

 

 

 


 

 

 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

Trasig Vakuumpump?

Tips och Trix

Få din produkt att fungera

Läs mer

Ta hand om dina händer

Torra, nariga och kanske eksem?

Tvätta, sprita och vårda på bästa sätt

Läs mer

Hudvård och vår miljö

Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Återvinn dina tomma skönhetsförpackningar som ett proffs!

Läs mer

Så påverkas din hud vid stress

Tillbaka till vardagen?

Stress-proof your skin

Läs mer

Synka rutinen med din cykel

Anpassa hudvården efter hudens skiftande behov

Allt om hormoner och att förebygga breakouts

Läs mer

Packa lätt men rätt i sommar

Optimera din semesternecessär med multiprodukter

Guiden till din ultimata sommarnecessär

Läs mer

Lyckas med din brun utan sol

Följ vår guide steg för steg

Uppnå naturliga, jämna och hållbara resultat

Läs mer

Hals- och dekolletage

Var snäll mot den tunna och känsliga huden

Produkter och tips för hals och dekolletage

Läs mer

Maximera din lyster!

Bort med trött, grå och glåmig hud

Lystergivande tips

Läs mer

SELF-CARE

En helig stund för dig själv

Unna din hud extra kärlek

Läs mer

Epigenetik

Går det att påverka hudens Åldrande?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';