• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Salicylsyra 

Om du kämpar med kombinerad eller fet hud som är i obalans är salicylsyra en nyckelingrediens att leta efter då den rensar upp överflödig olja och bibehålla normal talgproduktion. Eftersom att salicylsyra faktiskt kan tränga ner i porerna ger den en ordentlig djuprengöring jämfört med andra syror som jobbar ytligt och inte har den förmågan att gå ner i talgkörteln. Salicylsyra exfolierar döda hudceller och påskyndar cellförnyelsen i huden. Salicylsyra lossar bindningarna mellan cellerna som utgör hudens yttersta lager. Ingrediensen är komedolytisk, vilket betyder att de inte täpper igen porerna och förhindrar framtida vita och pormaskar från att utvecklas.

Vad är salicylsyra?

Salicylsyra är en ingrediens som används för behandling av orenheter och det är den enda betahydroxisyran (BHA) som används i hudvårdsprodukter. Salicylsyra är mest känd för sin förmåga att djuprengöra överflödig olja ur porerna och minska oljeproduktionen. Salicylsyra finns naturligt i bland annat pilträd, men görs också syntetiskt. 

Vad gör salicylsyra? 

Salicylsyra används ofta för en oren hud eftersom den har anti-inflammatoriska egenskaper. Syran är också bra på att behandla pigmenterad hud, rynkor och för att peela bort döda hudceller. Salicylsyra är mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna just tack vare att den är oljelöslig. Perfekt för till exempel tilltäppta pormaskar.  

5 Fördelar med salicylsyra

1. Löser upp fett i porerna

Salicylsyra har en förmåga att tränga ner i talgkörteln och syresätta miljön. Salicylsyra lossar bindningarna mellan cellerna som utgör hudens yttersta lager. Ingrediensen är komedolytisk, vilket betyder att de inte täpper igen porerna och förhindrar framtida vita och pormaskar från att utvecklas.

2. Anti-inflammatoriska egenskaper

Salicylsyra finns naturligt i pilbark och innehåller en kemikalie som kallas salicin. Relaterat till aspirin har salicin anti-inflammatoriska egenskaper som lugnar irriterad, inflammerad hud. När det gäller akne betyder detta minskad rodnad, ömhet och svullnad. Dessutom är salicylsyra en allmänt använd topikal behandling för psoriasis.

3. Dämpar rodnad

Eftersom att Salicylsyra är en anti-inflammatorisk ingrediens så har den en lugnand eoch balanserande effekt på huden. På sikt blir därför hudtonen och rodnader som är skapat av inflammation i huden jämnare.  

4. Exfolierar huden och ökar cellförnyelsen

Precis som alla andra syror så peelar/exfolierar salicylsyra huden. Cirkulationen ökar och på så sätt även cellförnyelsen när de döda hudcellerna tas bort kommer ny fräsch hud fram.  

5. Effektiv vid behandling av akne och pormaskar

Då salicylsyra är en anti-inflammatorisk ingrediens så kan den dämpa irritation, tilltäpta porer och förbättra akne. Aknebakterier gillar inte syre och trivs väldigt bra under ett lager av döda hudceller och tilltäppta porer i en syrefattig miljö. Eftersom salicylsyra städar och exfolierar kommer syre ner i porerna och skapar en mer syrerik miljö som är mindre vänlig mot aknebakterier. Det är dock viktigt att notera att även om salicylsyra kan försvaga aknebakterier, kommer den inte att döda den helt. I vissa fall behöver man en kombination av produkter och behandling på klinik för att få bukt på problemet eller ta hjälp av läkare. 

 

 


 

FAQ

Vad är salicylsyra bra för?

Salicylsyra används för att behandla följande hudproblem: Akne, finnar och porer - Överproduktion av talg - För att verka anti-inflammatoriskt på en stressad hud. 

Är salicylsyra säker att använda varje dag?

Ja! Salicylsyra är säker att använda varje dag. Det kan ses som en underhållande produkt att använda dagligen eller något du kan addera vid behov.  Fortsatt användning av salicylsyra kommer att säkerställa att dina porer håller sig  rena och kan förhindra framtida utbrott i huden. 

Vilka hudtyper är salicylsyra bra för?

Salicylsyra kan användas av alla hudtyper.

När ska man använda salicylsyra? 

Faktum är att du kan använda serum med salicylsyra lokalt på problemområden som t.ex. på näsan om du har synliga pormaskar eller om du endast har finnar på hakan kan du punktbehandla det området. En egenskap som gör salicylsyra unik är att den jobbar anti-inflammatoriskt på huden och ger därför extra goda resultat på akne och problemhud då den har en lugnande effekt på inflammationen. Det går alldeles utmärkt att endast applicera produkten där du känner att behovet finns så det är inte ett måste att ha den i hela ansiktet. Hur ofta du ska använda produkter skiljer sig från produkt till produkt och vad du vill behandla. 

Hur applicerar man salicylsyra?

Gör alltid ett patchtest i armvecket innan du applicerar produkten i ansiktet. Ger det inget utslag kan du applicera en liten mängd av salicylsyra på kvällen på ett litet område på din panna. Om det inte uppstår någon irritation efter 24 timmar, applicera ett tunt lager av produkten i hela ansiktet eller där behov finns. 

Är salicylsyra farligt? 

Nej, inte om du använder den på rätt sätt. Om det uppstår irritation inom 24 timmar (rodnad, fjällning), överväg att prova en annan produkt med lägre koncentration salicylsyra eller prova en alternativ ingrediens som bekämpar dina problem, som exempelvis azelainsyra. Man kan även vara allergisk mot salicylsyra så det är viktigt att testa produkten i armvecket innan du applicerar i ansiktet.  

Finns det biverkningar med salicylsyra? 

Det kan uppstå rodnad, irritation, klåda, fjällning, torrhet i vissa fall postinflammatorisk hyperpigmentering. Många tror att salicylsyra gör huden sämre när fler finnar dyker upp men det är möjligt att du fått en utrensning i huden (kan pågå i några veckor). 

Hur lång tid tar det innan jag får resultat av salicylsyra?

Det kan ta 6-8 veckor av konsekvent användning av salicylsyra innan du börjar se förbättringar. Kom ihåg - konsistens är nyckeln för optimala resultat. Resultaten kommer inte att ske över en natt.

Är stickningar från salicylsyra normalt?

Ja, få inte panik om du känner att det pirrar eller sticker i huden, det är normalt. Salicylsyra kan få din hud att kännas lätt irriterad i några minuter efter applicering. Men om du har svår sveda eller klåda, prova en annan produkt med lägre koncentration salicylsyra eller en annan ingrediens för samma önskade effekter.

Kan salicylsyra ge brännskador?

Starkare, professionella peelingar som görs på klinik kan ge brännskador på din hud om peelingen inte utförs korrekt. Vi pratar om det värsta scenariot, så låt inte detta skrämma dig.

Kan salicylsyra göra din hud ljusare?

Nej. Salicylsyra är inte ett blekningsmedel och kan därför inte göra din hud ljusare. Men eftersom salicylsyra har förmågan att exfoliera din huds yta och ta bort döda hudceller, kan den hjälpa till att ge din hud en jämnare hudton och utseende med hälsosam lyster. Om pigmenteringar är ett problem för dig rekommenderar vi att du provar produkter med AHA-syra, arbutin eller C-vitamin.

Kan salicylsyra orsaka hyperpigmentering?

Ja, men bara på mörkare hudtoner. De som har mörkare hudton har en högre melaninproduktion, blir lätt bruna i solen och bränner sig sällan har en högre risk att drabbas av pigmenteringar vid användning av salicylsyra. 

Kan salicylsyra jämna ut djupa linjer och rynkor?

Om ditt fokus är att jämna ut fina linjer och rynkor, kolla in glykolsyra, mjölksyra eller retinol.

Kan salicylsyra minimera porerna?

Nej, salicylsyra kan inte fysiskt krympa porerna (porstorleken i sig är genetisk och kan inte ändras), men salicylsyra kan få förstorade porer att se märkbart mindre ut. När porerna är igensatta med överflödig olja, döda hudceller eller smink, fylls de och sträcks ut - det är detta som får dem att se större ut. När porerna är rena kommer de naturligt att dra ihop sig och se mindre ut. Det är viktigt att veta att varje förbättring av "porstorlek" som utlovas av masker, serum och peelingar är tillfälliga lösningar. Porerna kommer att fortsätta att fyllas på med sebum och talg, så konsekvent användning av ingredienser som salicylsyra är det långsiktiga sättet att hålla porerna rena. 

Kan salicylsyra göra så jag får en utrensning?

Ja, salicylsyra kan orsaka utrensning i huden. Salicylsyra påskyndar din cellförnyelse- detta gör att små finnar som ligger latent i huden kan komma upp till ytan snabbare, men det positiva är att den skulle ha kommit upp vid ett senare tillfälle. Men om produkten ger ger dig finnar där du normalt inte får det, eller om din akne har blivit inflammerad, är detta en negativ reaktion. I det här fallet bör du sluta använda produkten. 

Hur länge varar "utrensningsperioden"?

Det kan variera men ungefär 4 veckor- om din hud inte blir bättre efter 6-8 veckors användning är den inget för dig!

Kan salicylsyra användas tillsammans med retinol?

Ja, men använd med försiktighet. Om du vill använda retinol i din hudvårdsrutin tillsammans salicylsyra, testa att applicera ingredienserna vid olika tidpunkter på dagen. Använd ett rengöring eller ansiktsvatten med salicylsyra på morgonen, och en produkt med retinol på kvällen – använd inte under samma tid på dagen eftersom det kan orsaka hudskador och irritation.

Är min salicylsyra gammal?

Det är viktigt att inte använda gamla produkter, då det kan framkalla irritation, bakterieinfektion eller utslag men också med största sannolikhet ger utebliven effekt. Leta efter utgångsdatum eller en POA (föreskriven period efter öppnande) som talar om hur länge produkten är bra efter att den har öppnats. Om du är osäker, släng den - följande är tecken på att din produkt är gammalt: Produkten har ändrat färg eller struktur, det kommer en konstig doft från produkten, produkten ger irritation på huden.

Ska jag använda både en AHA- och BHA-produkt för att få bästa resultat?

Nej, det rekommenderas inte att använda en AHA och BHA samtidigt. Eftersom det kan bli för mycket för huden. Det kan leda till hudirritation: rodnad, torrhet, fjällning och sevda. Om du vill använda både AHA och BHA i din hudvårdsrutin rekommenderar vi att du startar försiktigt. Då kan du testa BHA på morgonen (ex. rengöring) och en AHA på natten (ex. serum). Men var försiktig. Vi kan inte överbetona nog att du inte vill överexfoliera din hud. Förutom obehaget kan en överbehandlad hud leda till för tidig utveckling av fina linjer och rynkor.

Skillnad på BHA och AHA?

Både BHA och AHA är kemiska exfolianter som främjar snabbare cellförnyelse. Men hur de jobbar på din hud och exfolierar din hud är annorlunda. 

Salicylsyra är en BHA (beta-hydroxisyra) och är en oljelöslig och komedolytisk ingrediens i hudvård. Eftersom salicylsyra exfolierar djupt in i porerna, är det en föredragen ingrediens för att behandla akne och förhindra vita och svarta pormaskar från att utvecklas.

AHA (alfahydroxisyror) är vattenlösliga. Eftersom olja och vatten inte blandas kan AHA som exempelvis glykolsyra och mjölksyra inte komma in under oljan i dina porer och kommer bara att exfoliera ytan på din hud, inte den döda huden djupt inne i dina porer. Det betyder inte att AHA inte är fantastiska exfolianter – de är hyllade för sina anti-aging egenskaper och behandlar fina linjer och rynkor samt hyperpigmentering, och alla hudtyper kan dra nytta av AHA medan BHA bäst används för aknebenägen hud.

 

 

 

Om du är osäker på vilken produkt som passar just din hud kan du göra SethAndSallys hudtest för att få en skräddarsydd produktrekommendation! 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 10 st omdömen

Peptider

Pepp på Peptider?

Ingrediensskolan

Läs mer

Alkohol i Hudvård

Bra eller Dåligt?

Ingrediensskolan

Läs mer

Niacinamide

Snäll ingrediens med stora effekter

Pigmenteringar, talgproduktionen, fukt och hudbarriär

Läs mer

C-vitamin i din hudvård

Lystergivande, utjämnande och skyddande

Läs mer om den otroliga superantioxidanten

Läs mer

Snigelslem

En spännande multiingrediens

För skonsam men effektfull påverkan på ditt hudtillstånd

Läs mer

Mjölksyra

Återfuktande och lystergivande

Highlight - Ingredienser

Läs mer

Salicylsyra

Effektiv mot orenheter

Highlight - Ingredienser

Läs mer

AHA-Syra

Vad är det & Hur används det i Hudvård?

Läs mer

Aktiva ingredienser

Vad är aktiva ingredienser för något?

Läs mer

Retinol vid Akne & Oljig Hud

Retinolskolan - Del 3

Minska utbrott med hjälp av retinol

Läs mer

Retinol för Nybörjare

Retinolskolan - Del 1

Hur fungerar Retinol och för vem är det?

Läs mer

Retinol

Överblick om vad retinoler är

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';