• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Torr hud

Många upplever torr hud någon gång under livet, framförallt under vintern. Men varför blir huden torr och hur behandlar vi vår torra hud? En torr hud saknar både fukt (vatten) men även viktiga lipider (fett.) Det gör att den tappar sin elasticitet och blir ömtåligare- vilket gör att det är vanligt att en torr hud åldras snabbare, men även lika lätt upplever irritation och obehag. 

Utöver det, så blir även huden torrare ju äldre vi blir. Om huden innfinner sig i ett torrt stadie för länge så riskerar vi irritation och förtida åldrande, men även att vissa hudsjukdomar förvärras, till exempel eksem.

 


Vad kännetecknar en torr hud?

En torr hud upplevs ofta stram, ömtålig och kan klia. Den kan även vara mer benägen till både rodnad och irritation. I vissa fall kan huden spricka, men även släppa flagor. Det är vanligast med torr hud på kroppen på de partier där hudens hornlager är tjockare, såsom till exempel på armbågar och knän, men det är många som har problem med torr hud i ansiktet. Är huden torr tappar huden sin elasticitet och torrhetslinjer kan dyka upp. En torr hudtyp försvinner inte av sig självt, men den går att hålla i schack med rätt produkter.


Varför får jag torr hud?

Det finns många faktorer som gör huden torr. Det kan bero på:

Hur och i vilken mängd dessa faktorer gör sig till känna på just din hud beror på din genetik och på yttre faktorer.


Varför blir huden torrare med åldern?

Huden blir tunnare och förlorar sin förmåga att behålla fukt med åldern. Dermis, också kallat läderhuden, är det mellersta av våra tre hudlager. I Dermis finns enymer som har som uppgift att styra nedbrytningen av vävnad och kallas för Matris-metallo-proteinaser. Dessvärre har detta enzym en stor negativ inverkan på vår huds åldrande. Hudens barroärfunktion försämras även med åldern, och med en försvagad hudbarriär ökar risken för fuktförlust.

Fria radikaler

Kortfattat så är fria radikaler små, små molekyler. I samband med att vi tex utsätter huden för sol. luftföroreningar eller stress kan dessa trigga molekylerna till att påbörja skada av friska celler. Du kanske är mer bekant med benämningen: oxidativ stress som det kallas. Fria radikaler har en stor negativ påverkan på vår hud, och kan leda till många olika hudtillstånd, bland annat torrhet.

Skulle du vilja läsa mer ingående om fria radikaler och om hur de påverkar vår hud så har vi faktiskt gjort en djupdykning i ämnet i ett blogginlägg.

Fria radikaler

Kortfattat så är fria radikaler små, små molekyler. I samband med att vi tex utsätter huden för sol. luftföroreningar eller stress kan dessa trigga molekylerna till att påbörja skada av friska celler. Du kanske är mer bekant med benämningen: oxidativ stress som det kallas. Fria radikaler har en stor negativ påverkan på vår hud, och kan leda till många olika hudtillstånd, bland annat torrhet.

Skulle du vilja läsa mer ingående om fria radikaler och om hur de påverkar vår hud så har vi faktiskt gjort en djupdykning i ämnet i ett blogginlägg.Varför blir huden torr på vintern?

Många upplever att huden blir torrare på vintern. Då de kalla temperaturerna ofta bidrar till en lägre luftfuktighet, så dras fukten ur huden. När det är kallt ute, så vill vi gärna ha det varmare inomhus! När vi höjer värmen inomhus så kan flera uppvärmningssystem torka ut luften. Det är väldigt vanligt framförallt om man befinner sig på kontor. 
Befinner man sig mycket utomhus, och känner att kylan påverkar huden, kan det vara läge att investera i en Klimatcreme.

Hur behandlar man en torr hud?

 • Undvik starka produkter såsom tvål och mycket alkoholer

 • Tvätta inte huden för ofta, undvik gärna att tvätta huden på morgen

 • Byt ut dina produkter mot mildare varianter

 • Använd en luftfuktare inomhus

 • Smörj in huden med din fuktcreme så fort som möjligt efter dusch eller bad

 • Testa flera olika lager av fukt

 • Börja använda produkter som stärker huden barriär, förslagsvis en Klimatcreme / Barriärcreme

Kan man peela en torr hud?

Ja- det kan man! I vissa fall består torrheten i huden av att man inte gjort sig av med sina döda hudceller. Eftersom huden kan upplevas känslig och mer benägen till irritation, så är det viktigt att välja en mild och snäll peeling. Undvik exfolieringar med starka syror och korn. Satsa på en exfoliering med enzymer eller en låg mängd syra. Använd gärna Mjölksyra eller PHA-syra som förutom att hjälpa huden att göra sig av med döda hudceller, även är fantastiska på att bidra med fukt till huden!

Mild Peeling för torr hud

By Wishtrend Green Tea & Enzyme Powder Wash

By Wishtrend Green Tea & Enzyme Powder Wash är en enzympulvertvätt som passar alla hudtyper! Detta milda pulver rengör, exfolierar och återfuktar huden utan att irritera. Löser upp döda hudceller, minskar ojämn hudstruktur och löser upp orenheter i porerna. Grönt te ger produkten en fantastisk doft och verkar som en kraftfull antioxidant genom att neutralisera fria radikaler och lugna irriterad hud.

Dr Dennis Gross Alpha Beta Ultra Gentle Packettes

Peeling i servettform som jobbar anti-age och fuktgivande men utan att rubba hudens barriär. Dessa effektiva peelingpads tar försiktig bort döda hudceller och lämnar plats åt ny frisk hud utan att irritera huden. Peelingen passar för alla hudtyper och är skapade för en hud med känslighet eller behov av en lite mildare peeling.

Medik8 Press & Glow

Press & Glow är ett ansiktsvatten som ger en skonsam daglig exfoliering passande för alla hudtyper. Med exfolierande PHA-syra som även ger fukt till huden - får du en otrolig lyster och återfuktning. Dess smidiga applikator ger dig möjlighet att pressa en bomullspad för att pumpa upp produkt, och sedan svepa över ditt ansikte.


När huden är torr så saknar den både fukt och fett


När huden är torr saknas det både fukt och fett. Det är därför viktigt att jobba med dessa två komponenter i olika lager i huden. En bra start är en rengöring, ett serum och en fuktcreme. Därefter kan man addera peeling vid behov, ansiktsvatten och även fuktgivande masker. Börja med en mild rengöring som är fuktgivande och inte avlägsnar hudens naturliga oljor och fetter. 


Rengöringar för torr hud

OPTMZD Skin Calming Cleanser and Toner

Gentle Cleanser är en mjukgörande rengöringsmjölk som effektivt avlägsnar orenheter och makeup, samtidigt som den stärker hudens naturliga skyddsbarriär. Fettsyror från kokosnöt rengör milt medans PHA-syra verkar återfuktande och mild exfolierande.

Exuviance Gentle Cream Cleanser

Gentle Cream Cleanser är en mild krämrengöring som rengör huden varsamt utan att torka ut eller rubba hudens barriär. Rengöringen är lugnande och lindrande för en blossande och känslig hud. 

Mesoestetic Hydracream Fusion

Hydracream Fusion är en rengöringscreme som smälter till en lätt olja på huden. Speciellt anpassad för en torr och känslig hud. Squalens lugnande och återfuktande egenskaper lämnar en behaglig känsla för stram hud.

 

Serum för torr hud

Bioline Lifting Code Hyalu Boost 5 Serum

Hyalu Boost 5 ett djupt återfuktande serum som jobbar på alla olika nivåer i huden för att boosta fuktnivån. Serumet kan även användas runt ögonområdet och läppkonturen för att motverka torrhetslinjer och ge ett piggare uttryck. Serumet innehåller 5 olika typer av hyaluronsyra med olika molekylärstorlekar som bidrar till en mer plumpad, fastare och fylligare hud. Serumet återställer fuktbalansen samtidigt som hudens naturliga återfuktningsprocess stimuleras.

Fillmed HAB5 Hydra Serum

HAB5-Hydra Serum är ett serum som stärker hudens skyddsbarriär och ger omedelbar och långsiktig optimal återfuktning. Hyaluronsyran i serumet är olika storlek/vikt och binder fukt på olika djup i huden. Den mindre Hyaluronsyra-molekylen tränger djupt ner i huden och återfuktar medan den större skyddar på hudens yta och förhindrar fuktförlust. Detta leder till en frisk, fyllig och strålande hud med minskade torrhetslinjer.

Klairs Fundamental Watery Oil Drop

Klairs Fundamental Watery Oil Drop är ett serum som har samma egenskaper som återfuktande ansiktsolja, men utan den oljiga och klibbiga känslan. Serumet har en lätt vattenbaserad konsistens som med lätthet sjunker ner i huden och återfuktar på djupet.  Tack vare ingredienser som peptider, ceramider och antioxidanter har serumet en cellförnyande verkan på huden vilket är passande för en mogen hud eller en hud som i behov av en boost. 

Cremer för torr hud

Dermaceutic K Ceutic

K Ceutic är en reparerande, rikligt närande och återfuktade dagkräm som passar dig som är i behov av att minska torrhet och rodnad i huden. Den motverkar irritation och obalanser i huden och är optimal för dig med sensitiviserad hud eller rosacea. Ger välbehövlig fukt och näring samtidigt som den ger huden en hälsosam och fin lyster! Innehåller SPF50 som ger ett bra skydd mot UV-strålning, vilket gör denna creme perfekt efter kraftfulla behandlingar på salong. Kan användas på natten vid behov.

Elixir Cosmeceuticals Hydractil Repair CR

Dagcreme för Känslig hud som effektivt förbättrar hudkomforten och lindrar irritation och rodnad. Den innehåller ett bredspektrat UV-skydd som skyddar den känsliga huden mot skadliga strålar. Innehåller en formulering av Cherimoya-extrakt och Provitamin B5 som förbättrar rodnad och lindrar stress i huden. Dagcremen innehåller även ringblomma och beta-glukan som bygger upp hudens egna barriär, verkar anti-inflammatoriskt och motverkar fuktförlust från huden.

Doctor Babor Neuro Sensitive Camling Cream Rich

Intensivt lugnande och vårdande ansiktskräm för extremt torr och överkänslig hud. Den optimala balansen mellan lipider och fukt i huden återställs. Risken för bakteriella reaktioner minskar och pågående hudirritationer dämpas markant. Hudens naturliga försvar förstärks på ett effektivt sätt. Obehaglig klåda lindras omedelbart och rodnad dämpas med långvarigt resultat. 


Ingredienser som ger fukt till huden

Glycerin

En naturlig fuktgivande faktor i vår hud, vilket ger både skydd och återfuktning. Förbättrar hudens barriärfunktion och bibehåller fuktnivån.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en sockermolekyl som kan binda fukt över 1000 gånger sin egen vikt! Perfekt för att få fukten att stanna kvar i huden och plumpa upp linjer.

Havreextrakt

Innehåller en hög halt av aventarmider, ceramider, beta-glucaner, E-vitamin och hudidentiska fettsyror som har mycket antioxidant, lugnande och fuktbindande egenskaper. 

PHA-syra

Laktobionsyra är en syra som passar framförallt en torr och känslig hud. Förutom att våra exfolierande, så är den även antioxidant och hjälper till att återfukta huden.

Ingredienser som ger fett till huden

Ceramider

Ceramider finner du naturligt i det övre hudlagret och kan ses som ett skyddsbarriär för att bibehålla fukt i huden. Ceramider håller huden vital, frisk och hudbarriären intakt. 

Skvalan

Skvalan / Squalene är ett kroppsidentiskt ämne och en effektiv uppmjukare för torr hud. Är dessutom en effektiv antioxidant.

Solrosolja

Solrosolja är rik på flera antioxidanter, som A, C, D och E-vitamin och även Omega 6- som stärker hudens barriärr, vilket minskar risken för fuktförlust.

Kolesterol

Kolesterol finns naturligt i hudens yttersta skikt och jobbar framförallt bra tillsammans med Ceramider. Dessa två tillsammans ger en hälsosam hudbarriär.


Specialprodukter för torr hud

Har du en bra bas i form av mild rengöring, återfuktande serum kommer du långt. Du kan därefter leta efter återfuktande ansiktsvatten, ansiktsmasker och även oljor som kan bidra till en starkare barriär och mer återfuktad hud.


Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';