• fri frakt
 • |
 • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
 • |
 • Auktoriserad återförsäljare
 • |
 • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Mogen och åldrad hud

Huden förändras ständigt under vår livstid, framför allt kan det dyka upp en rad olika ålderstecken i huden när man blir lite äldre vilket många kan uppleva vara lite jobbigt. Man känner inte riktigt igen sig i spegeln längre. Vem är den där spegelbilden med mogen hud: fina linjer och rynkor, pigmenteringar och slappare hud än förr?

Att detta händer i vår hud med åldern är helt normalt och ska absolut inte ses som något fult. Det känns som att termen anti age tack och lov börjar försvinna från skönhetsbranschen mer och mer. Vi ska inte vara anti mot att bli äldre. Självklart ska vi åldras, konstigt vore det annars!

Men appropå anti age. Istället kan vi kanske kalla det: mogen hud? Eller Age Well! Att vi alla ska åldras på bästa sätt utifrån dom förutsättningar och behov vi själva har. Vi tänkte gå igenom vad som händer i huden när vi blir äldre samt hur vi kan hjälpa huden att hålla sig fin, stark och välmående även när vi åldras.

 

 


Åldersrelaterade hudförändringar 

Med åldern dyker en del åldersrelaterade hudförändringar upp, de vanligast förekommande är:

 • Rynkor

 • Pigmentfläckar

 • Brist på fasthet/spänst

Hur och i vilken mängd dessa faktorer gör sig till känna på just din hud beror på din genetik och på yttre faktorer. Dessa båda faktorer påverkar både funktionen och utseendet i huden men enligt studier så har man fått bevisat att det är den yttre påverkan som har allra störst betydelse på hur huden åldras. 

Den största boven av de miljöorsakade faktorerna när det kommer till hudens åldrande är exponering för solljus. Hudens åldrande orsakat av dagsljus kallas för Photoaging och gör sig till känna på huden i form av: 

 • Rynkor

 • Minskad fasthet och spänst

 • Förtunning av huden

 • Torrhet pga minskad förmåga att behålla fukt

 • Försämrad blodcirkulation

 • Hyperpigmenteringar

 • Ytliga blodkärl

Det har länge varit känt att UV-strålarna har den största påverkan när det kommer ålderstecken på vår hud. Men det är inte lika länge sedan som man började förstå sig på exakt vad det är som sker i huden. Nu vet man däremot att det är kemiska reaktioner som triggar igång hudskadorna.

Tidigare la man all fokus på att arbeta med spänst och mot rynkor när man talade om anti age-produkter. Nu för tiden kan man istället arbeta mycket mer effektivt på grund av att man istället lägger fokus på att attackera de kemiska reaktionerna som bidrar till uppkomsten av ålderstecknen. Då blir det nästan som att vi ligger steget före i vår kamp mot hudens förändringar!

Vi tittar närmre på de biokemiska reaktioner som triggar igång de förändringar som vi tillslut ser på hudytan.

Fria radikaler

Kortfattat så är fria radikaler små, små molekyler. I samband med att vi tex utsätter huden för sol. luftföroreningar eller stress kan dessa trigga molekylerna till att påbörja skada av friska celler. Du kanske är mer bekant med benämningen: oxidativ stress som det kallas. 

Skulle du vilja läsa mer ingående om fria radikaler och om hur de påverkar vår hud så har vi faktiskt gjort en djupdykning i ämnet i ett blogginlägg.


 

Visste du att så lite som en timma i solen sätter fart på nedbrytningen av kollagen?

 


 

Kollagenet bryts ner med åren

Dermis, också kallat läderhuden, är det mellersta av våra tre hudlager. I Dermis finns enymer som har som uppgift att styra nedbrytningen av vävnad och kallas för Matris-metallo-proteinaser.

Kollagenas är en av de allra viktigaste enzymerna av Matris-metallo-proteinaserna och dess uppgift är att bryta ner kollagen och andra proteiner. Bryta ner kollagenet? tänker du! Ja, precis. Dessvärre har detta enzym en stor negativ inverkan på vår huds åldrande. Kollagen är ju som bekant något vi vill ha mycket av i huden eftersom det håller vår hud fast, spänstig och elastisk.

Uv-exponering och inflammatoriska substanser triggar igång enzymet kollagena och bidrar till att de dels bryter ner kollagen men även hämmar produktionen av det och resultatet blir då solskadad hud, en så kallas läderhud.

Motverka den biokemiska reaktionerna som resulterar i hudåldrande

Ta hand om skada orsakad av fria radikaler

Antioxidanter är i normala fall kroppens försvar mot fria radikaler. Antioxidanter är vitaminer som intas via födan eller tillsätt via hudvård med hjälp av tex ett anitoxidantserum. Skulle det vara så att ett unerskott av antioxidanter råder och en skada uppstår pga fria radikaler så kommer celler och vävnader att börja ta skada. Skadan som vi kan se med blotta ögat på vår hud är: fina linjer, rynkor, hyperpigmnetering och inflammation. De synliga skadorna som dyker upp på huden är en kombination av skadat DNA och nedbruten vävnad och kollagen. Dessa skador uppkommer lättare ju äldre vi blir.

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att tillsätta antioxidanter i sin hudvård för att skydda huden mot fria radikaler. De antioxidanter som vi får i oss via födan transporteras genom hela kroppen där huden är den absoluta slutstationen vilket innebär att huden inte får ta så stor del av nyttan från antioxidanterna.

Studier vid University of Illinois bevisar att Vitamin C (askorbinsyra) och Vitamin E (tokoferol) ger en betydande boost i försvaret mot fria radikaler i kombination med ett högt solskydd. Att använda antioxidanter i sin hudvård gör att de fria radikalerna "slukas" innan de hunnit påverka våra celler negativt.  

Det är bevisat att det krävs högre doser av UVA för att skapa hyperpigmenteringar om man har skyddande antioxidanter tillsatta i sin hudvård!

 


 

Ta hand om skada orsakad av UV-strålning

Som vi talade om tidigare i inlägget så har vi något somkallas för: Matris-metallo-proteinaserna i huden, vilka bryter ner vårt kollagen. Nedbrytningen av kollagen ökar mer och mer med åren och produktionen minskar. Vad vi därför vill tillföra i vår hudvård är något som hämmar nedbrytningen av kollagenet. En sådan substans som hämmar nedbrytningen är tex Retinol (Vitamin A). 

Så en toppenknep för att hämma nedbrytningen av kollagen och samtidigt stimulera kollagen, elastin och hyaluronsyra är att tillföra Retinol, Peptider och C-vitamin i sin hudvårdsrutin. 

 

Retinol + Ferulic Night Cream

Retinol + Ferulic Night Cream är en medelrik creme som förbättrar hudton, verkar anti-age och mjukgör huden.  Med en särskilt hudvänlig retinolvariant (Retinoate) aktiveras hudens regenerering och motverkar tecken på förtida hudåldrande, såsom ojämn hudton, hyperpigmentering och Linjer. Huden blir klarare och pigmenteringar och ojämn hudton förebyggs och motverkas. Ferulinsyra hjälper till att reparera hudskador från dagen och motverkar pigmenteringsstörningar, samtidigt som den återfuktar och fyller på fuktbalansen. Retinol + Ferulic Night Cream passar alla hudtyper och är speciellt formulerad för en hud med ojämn hudton, dig som önskar jobba anti-age eller förbättra hudens jämnhet i struktur. Vakna upp till en mjukgjord, återfuktad hud med lyster!


- Motverkar Pigmenteringar

- Lystergivande och Närande

- Verkar Anti-Age

Advanced Retinol Toner 

Är ansiktsvattnet för dig som vill jobba mot hudåldrande! Denna toner jobbar mot ojämn hudton och struktur, och ljusar upp pigmenteringar. Med lugnande ingredienser så reducerar den rodnad och inflammation i huden, utan att kompromissa på effektiviteten från anti-age ingfredienserna. 

Instytutum Advanced Retinol Toner förbättrar skador orsakade av UV-ljus och neutraliserar fria radikaler tack vare den antioxidantrika formulan. Cellförnylsen i huden blir stimulerad och hudstrukturen blir slätare och rynkor och linjer förbättras. Resultatet- en mjuk och smidig hud med reducerade ålderstecken, lyster och balanserad fuktnivå!

 


 

- Motverkar ålderstecken

- Stimulerar cellförnyelse och kollagenproduktion

- Reglerar talgproduktion

Everyday Cream

Är en lyxig fuktkräm med liposomalt C-vitamin ester och antioxidanter. De aktiva ingredienserna är förpackade i liposomer, vilket innebär att de tränger djupare ner i huden. Antioxidanterna neutraliserar fria radikaler och skyddar därigenom hudcellerna mot skador. Hjälper huden att upprätthålla en bättre cellproduktion.

Bygger upp och skyddar huden så den stärks och får mindre skador från UV-strålning och motverkar för tidigt åldrande. Stimulerar bildandet av kollagen och hjälper huden att bibehålla fukt.

 

 


 

- Fuktighetsgivande

- Mot fina linjer

- Passar alla hudtillstånd

 

 

 


 

 

Kostnadsfritt Hudtest

SVARA PÅ FRÅGOR

Här hittar du vårt hudtest där vår Hudterapeut ger dig en individuellt anpassad produktrekommendation. Hudtestet är helt kostnadsfritt och du får svar inom 3 vardagar.

Ett hudtest för dig som vill få en Hudvårdsrutin

VIKTIGT att du fyller i noggrant, bifogar bild med bra skärpa utan makeup för att du ska få den mest optimala produktrekommendationen. 

GÖR TESTET HÄR

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 2 st omdömen

Linjer och torra läppar

Åldrande och uttorkning

Läpp-guiden

Läs mer

Behandla dina pigmenteringar

Korrigera och skydda

Resultatinriktade produkter som behandlar dina pigmenteringar

Läs mer

Fukt vs Fett

Torr eller Yttorr?

Hur vet jag om jag måste tillföra fukt eller fett till huden?

Läs mer

Torr hud

Behandla och förebygg

Varför får man torr hud?

Läs mer

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Mogen och åldrad hud

Varför blir huden slapp och rynkig?

Så hjälper vi en mogen hud att åldras på bästa sätt

Läs mer

Känslig hud

Rodnad, klåda och torrhet

Förebygg, behandla och dämpa symptom på känslighet

Läs mer

Vuxenakne

Varför får jag finnar i vuxen ålder?

Vi guidar dig: Förebygg och behandla

Läs mer

Detox

Dags för en djuprengöring

Återställ huden

Läs mer

Barriärstärkande ingredienser

som huden älskar

Ger fukt, lugnar och skyddar

Läs mer

Celluliter

Vad är det och varför förekommer det?

Tips & Råd vid Celluliter

Läs mer

Hudbarriär

Hjälpguide för nedsatt hudbarriär

Såhär boostar du den!

Läs mer

Perioral Dermatit

Vad kännetecknar Perioral Dermatit?

Tips för att minska irritation på huden

Läs mer

Rosacea

Vad är Rosacea och varför får man det?

Läs mer

Retinol för Känslig hud

Retinolskolan - Del 2

Tips och Tricks för en Känslig hud

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';