• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 3600 Recensioner ★★★★★ Trustpilot
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Cart Cart Varukorg
Menu
Seth&Sally
Stäng

Synka rutinen med din cykel

Anpassa hudvården efter hudens skiftande behov

Allt om hormoner och att förebygga breakouts

Synka hudvårdsrutinen med din cykel

Hudens behov ändras under din menscykels gång - synka med fördel din hudvård efter dessa för att minska risken för breakouts

Kanske har du hört talas om att man med fördel kan anpassa sin träning och sin kost med sin menscykel och på vilken plats man är i månaden. Fördelarna med detta är att man på så sätt balanserar sina hormoner, reducerar stress i kroppen och kan påverka hur man känner sig.

Det har nog inte undgått någon att ens cykel även kan påverka ens hud, att man nästan kan känna eller se på sin hud vart i sin cykel man befinner sig. Precis som med träningen och kosten kan man faktiskt också anpassa sin hudrvåd med sin cykel för att förminska uppkomsten av orenheter och breakouts.

 

 


 

 

Cykel-synka din hudvårdsrutin

Under hela din cykel genomgår man stora förändringar i hormonnivåer och de hormoner som har stor påverkan på vår hud är: testosteron, progesteron och östrogen. Beroende på hur höga eller låga nivåerna är av dessa hormon, så kan vår hud ha olika behov för att vi ska kunna få en balans. Därför kan du känna dig mer återfuktad några dagar under månaden och dagarna efter känns huden stram och känslig, men känner vi till vår cykel kan vi lätt anpassa hudvården efter huden behov.

Så känner man igen sin egen cykel och är uppmärksam på skiftningarna i hormonnivåerna kan man anpassa hudvården efter detta och på så sätt stärka upp huden och förhindra eller förminska breakouts.

Hormoner

I körtlar i vår kropp produceras hormoner, dessa transporteras sedan runt i vår kropp via blodet. Alla hormon har en specifik uppgift och fungerar som en kommunikatör mellan en cell eller ett organ till en annan cell. Några av hormonernas uppgift är bland annat att reglera ämnesomsättningen, immunförsvaret och fertiliteten samt att alltid sträva efter att en balans i kroppen.

Hormonerna som har mest inverkan på vår hud

Som vi nämnde tidigare så finns det några hormon som spelar större roll för vår hud än andra och det är nivåerna på dessa som vi vill försöka hålla koll på när vi anpassar hudvården efter cykeln.

Östrogen

Är ett hormon som bland annat hjälper vår hud att kontrollera sebumproduktionen och hålla denna i balans. Östrogenet stimulerar kollagenproduktion och hjälper till att förbättra elasticiteten i vår hud, dessutom stärker den vår hudbarriär och förhindrar att vi känner oss torra. 

Kan du kanske känna igen dig i att uppleva att huden är sådär extra fin och lystrig under ägglossningen när det produceras som mest östrogen? Det kan du tacka dina hormoner för.

Vi vill dock inte ha för mycket av det goda! En högre produktion av östrogen (tex vid graviditet eller vid tillsatta hormoner) kan leda till hyperpigmenteringar eller melasma, så vid sådana tillfällen vill vi vara extra försiktiga med solen och extra noga med solskydd.

Testosteron

Detta hormon stimluerar produktionen av sebum i huden. Sebum är det naturliga smörjmedlet som vi har i huden och en överproduktion av detta kan leda till att man känner sig oljig i huden, att orenheter och tilltäpptheter uppstår och detta i sin tur kan leda till breakouts och akne. Under din menscykel så påverkas nivåerna något, därför finns det en anledning till att blemmor alltid tycks dyka upp under samma period på månaden. 

Under puberteten produceras mycket höga nivåer av testosteron vilken förklarar varför det inte alls är ovanligt med tonårsakne.

Progesteron

En balanserad nivå av progesteron kan ha mycket positiva effekter på vår hud. Detta hormon påverkar produktionen av testosteron och kan lugna denna vilket leder till minskad risk för breakouts. 

En sak man kan komma ihåg gällande progesteron är att detta hormon påverkas av långvarig och ihållande stress. Produktionen minskar och ger mer plats åt testosteronet (som vi talade om tidigare) kan ge upphov till oljig och tilltäppt hud.

De 4 faserna och hur vi hanterar hudens skiftande behov under cykeln

Menscykeln har 4 olika faser, vi bryter ner vilka det är och hur vi allra bäst anpassar vår hudvårdsrutin till dessa faser. När vi har stenkoll på vad de olika faserna innebär för oss rent hormonmässigt är det lättare för oss att ligga steget före och förutse vilka utmaningar vår hud strax kommer att utsättas för och på så sätt kan vi börja förebygga i tid.

 

 

Fas 1 i cykeln: 

Mens, under denna period är östrogen- och progesteronnivåerna låga men testosteronet ligger högt

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård: 

Under denna fas kan vi behöva lägga extra krut på djuprengörande produkter och ta hand om tilltäpptheter samt produkter som stimulerar cellförnyelsen. Kanske finns det också några inflammationer eller blemmor kvar från den tidigare fasen att ta hand om.

Ingredienser för denna fas: 

Salicylsyra - Detta är en ingrediens utmärkt för denna fas. Den är antiinflammatorisk och reducerar rödhet samt hjälper till med tilltäpptheter, pormaskar och blemmor.

Kol - Är en ingrediens vars främsta egenskap att den absorberar orenheter och olja från huden. Perfekt att använda sig av en mask innehållande kol och applicera på sina problemområden.

 

 

Dermalogica Active Clay Cleanser

Är en djuprengörande, mineralrik rengöring med porsammandragande kaolinlera och aktivt kol. Active Clay Cleanser innehåller även balanserande prebitokia som ger näring åt de goda hudbakterierna i den skyddande mikrofloran. Dessutom löser ett komplex av lipider upp överflödigt fett på hudytan och huden blir skinande ren – men också mjuk och len. Kan användas som 5-minutersmask!

- Innehåller aktivt kol

- Balanserar talgproduktion och mikroflora.

- Djuprengör och drar samman porer

- Skyddar hudens naturliga barriärfunktion.

 

 


 

 

FAS 2 i cykeln: 

Follikulär, under denna fas börjar östrogennivåerna att öka

Och FAS 3 i cykeln: 

Ägglossning, nu är produktionen av östrogen som allra högst!

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård:

Under dessa faser brukar huden normalt kännas återfuktad och glowig!  Detta på grund av att det sebumhämmande och kollagenboostande hormonet östrogen peakar. Nu passar vi på att boosta huden med näring!

En liten påminnelse - eftersom östrogenproduktionen just nu är som högst vill vi vara extra noga med solskyddet så att vi minskar risken för pigmenteringar som är extra benägna att dyka upp när östrogenivåerna är höga. 

Ingredienser för denna fas: 

Vitamin-C: Perfekt för det extra skyddet under ditt solskydd för att förhindra uppkomst av pigmenteringar.

SPF: Som sagt - extra viktigt!

 

 

CREAM C25

C25 Cream är en multifunktionell produkt som fungerar både som ett serum eller som en kräm. Det är en produkt som skyddar huden mot fria radikaler och motverkar förtida hudåldrande. C25 Cream innehåller en hög halt stabiliserad c-vitamin som ger huden omedelbar lyster och fräshör. Texturen är som gele och sjunker med lätthet ner i huden och gör sin verkan. Tack vare fyra olika kraftfulla vitaminer blir huden mer motståndskraftig mot solskador, linjer och ojämn hudton. 

Perfekt att använda som ett serum för en torr, normal och blandad hud. För en fet hud kan den med fördel användas som en kräm.

C 25 Cream är även ett bra alternativ att använda som en lätt sommarkräm under ditt solskydd!

- Innehåller c-vitamin

- Vitaminboost som ger ökad lyster

- Motverkar pigmenteringar och ojämn hudton

- Motverkar uppkomst av rynkor

- Serum i Krämform

 

 


 

 

Fas 4 i cykeln:

Luteal, det är under denna fas som progesteronet ökar avsevärt, östrogennivåerna stannar kvar på samma nivå som ovan men sjunker i samband med fasens slut.

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård:

Detta är kanske den viktigaste och mest avgörande delen i att synka sin hudvård utefter sin cykel eftersom hormonnivåerna i denna fas gör att huden är som mest känslig och produktionen av sebum/talg är som högst. Det är på grund av detta som inflammationer, blemmor och breakouts ofta dyker upp precis innan din mens. Därför gäller det att ligga steget före. 

Ingredienser för denna fas: 

Salicylsyra - Av samma anledning som i fas 1

Kol - Av samma anledning som i fas 1

Trollhassel - Agerar porsammandragande och är antiinflammatoriskt

 

 

PRIMALUCE RENOVATING LOTION

Primaluce Renovating Lotion är ett ansiktsvatten som är baserat på AHA-syror från glykolsyra och mjölksyra. Ansiktsvattnet exfolierar hudytan och förbereder huden för de kommande produkterna ur serien. Primaluce Lotion gör att huden ser fräsch och strålande ut med förnyad lyster. Vegansk. 

- Innehåller trollhassel

- Porsammandragande och anti-inflammatorisk

- Normaliserande effekt på hudens alla lager

- Verkar kraftigt återfuktande på hudens lager

 

 


 

 

Hoppas vi kunnat inspirera dig till att tänka lite annorlunda kring din hudvård och att du vill testa på (om du inte redan gjort det) att synka din hudvårdsrutin med din cykel!

Vi finns här och hjälper dig att hitta produkter anpassade efter just din hud - gör vårt hudtest

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 1 st omdömen

Huden under klimakteriet

Anpassa rutinen efter din huds nya behov

Få en välmående hud under klimakteriet

Läs mer

Hudvård och vår miljö

Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Återvinn dina tomma skönhetsförpackningar som ett proffs!

Läs mer

Så påverkas din hud vid stress

Tillbaka till vardagen?

Stress-proof your skin

Läs mer

Synka rutinen med din cykel

Anpassa hudvården efter hudens skiftande behov

Allt om hormoner och att förebygga breakouts

Läs mer

Allt om K-Beauty

Sheetmasks, snigelslem, ormgift och en 10-stegsrutin

Men avskräcks inte! Vi går igenom allt om K-beauty och dess magiska ingredienser

Läs mer

Packa lätt men rätt i sommar

Optimera din semesternecessär med multiprodukter

Guiden till din ultimata sommarnecessär

Läs mer

Lyckas med din brun utan sol

Följ vår guide steg för steg

Uppnå naturliga, jämna och hållbara resultat

Läs mer

Hals- och dekolletage

Var snäll mot den tunna och känsliga huden

Produkter för ditt område

Läs mer

Maximera din lyster!

Bort med trött, grå och glåmig hud

Lystergivande tips

Läs mer

Möt Sarah på Akademikliniken

Geniet bakom skapandet av deras Produkter

Läs mer

SELF-CARE

En helig stund för dig själv

Unna din hud extra kärlek

Läs mer

Epigenetik

Går det att påverka hudens Åldrande?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';