• fri frakt
  • |
  • 4,9 av 5 - 5300+ Recensioner ★★★★★ Online
  • |
  • Auktoriserad återförsäljare
  • |
  • Alltid Snabb Leverans
Menu
Seth&Sally
Stäng
0

Synka rutinen med din cykel

Anpassa hudvården efter hudens skiftande behov

Allt om hormoner och att förebygga breakouts

Synka hudvårdsrutinen med din cykel

Hudens behov ändras under din menscykels gång - synka med fördel din hudvård efter dessa för att minska risken för breakouts

Kanske har du hört talas om att man med fördel kan anpassa sin träning och sin kost med sin menscykel och på vilken plats man är i månaden. Fördelarna med detta är att man på så sätt balanserar sina hormoner, reducerar stress i kroppen och kan påverka hur man känner sig.

Det har nog inte undgått någon att ens cykel även kan påverka ens hud, att man nästan kan känna eller se på sin hud vart i sin cykel man befinner sig. Precis som med träningen och kosten kan man faktiskt också anpassa sin hudrvåd med sin cykel för att förminska uppkomsten av orenheter och breakouts.

 

 


 

 

Cykel-synka din hudvårdsrutin

Under hela din cykel genomgår man stora förändringar i hormonnivåer och de hormoner som har stor påverkan på vår hud är: testosteron, progesteron och östrogen. Beroende på hur höga eller låga nivåerna är av dessa hormon, så kan vår hud ha olika behov för att vi ska kunna få en balans. Därför kan du känna dig mer återfuktad några dagar under månaden och dagarna efter känns huden stram och känslig, men känner vi till vår cykel kan vi lätt anpassa hudvården efter huden behov.

Så känner man igen sin egen cykel och är uppmärksam på skiftningarna i hormonnivåerna kan man anpassa hudvården efter detta och på så sätt stärka upp huden och förhindra eller förminska breakouts.

Hormoner

I körtlar i vår kropp produceras hormoner, dessa transporteras sedan runt i vår kropp via blodet. Alla hormon har en specifik uppgift och fungerar som en kommunikatör mellan en cell eller ett organ till en annan cell. Några av hormonernas uppgift är bland annat att reglera ämnesomsättningen, immunförsvaret och fertiliteten samt att alltid sträva efter att en balans i kroppen.

Hormonerna som har mest inverkan på vår hud

Som vi nämnde tidigare så finns det några hormon som spelar större roll för vår hud än andra och det är nivåerna på dessa som vi vill försöka hålla koll på när vi anpassar hudvården efter cykeln.

Östrogen

Är ett hormon som bland annat hjälper vår hud att kontrollera sebumproduktionen och hålla denna i balans. Östrogenet stimulerar kollagenproduktion och hjälper till att förbättra elasticiteten i vår hud, dessutom stärker den vår hudbarriär och förhindrar att vi känner oss torra. 

Kan du kanske känna igen dig i att uppleva att huden är sådär extra fin och lystrig under ägglossningen när det produceras som mest östrogen? Det kan du tacka dina hormoner för.

Vi vill dock inte ha för mycket av det goda! En högre produktion av östrogen (tex vid graviditet eller vid tillsatta hormoner) kan leda till hyperpigmenteringar eller melasma, så vid sådana tillfällen vill vi vara extra försiktiga med solen och extra noga med solskydd.

Testosteron

Detta hormon stimluerar produktionen av sebum i huden. Sebum är det naturliga smörjmedlet som vi har i huden och en överproduktion av detta kan leda till att man känner sig oljig i huden, att orenheter och tilltäpptheter uppstår och detta i sin tur kan leda till breakouts och akne. Under din menscykel så påverkas nivåerna något, därför finns det en anledning till att blemmor alltid tycks dyka upp under samma period på månaden. 

Under puberteten produceras mycket höga nivåer av testosteron vilken förklarar varför det inte alls är ovanligt med tonårsakne.

Progesteron

En balanserad nivå av progesteron kan ha mycket positiva effekter på vår hud. Detta hormon påverkar produktionen av testosteron och kan lugna denna vilket leder till minskad risk för breakouts. 

En sak man kan komma ihåg gällande progesteron är att detta hormon påverkas av långvarig och ihållande stress. Produktionen minskar och ger mer plats åt testosteronet (som vi talade om tidigare) kan ge upphov till oljig och tilltäppt hud.

De 4 faserna och hur vi hanterar hudens skiftande behov under cykeln

Menscykeln har 4 olika faser, vi bryter ner vilka det är och hur vi allra bäst anpassar vår hudvårdsrutin till dessa faser. När vi har stenkoll på vad de olika faserna innebär för oss rent hormonmässigt är det lättare för oss att ligga steget före och förutse vilka utmaningar vår hud strax kommer att utsättas för och på så sätt kan vi börja förebygga i tid.

 

 

Fas 1 i cykeln: 

Mens, under denna period är östrogen- och progesteronnivåerna låga men testosteronet ligger högt

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård: 

Under denna fas kan vi behöva lägga extra krut på djuprengörande produkter och ta hand om tilltäpptheter samt produkter som stimulerar cellförnyelsen. Kanske finns det också några inflammationer eller blemmor kvar från den tidigare fasen att ta hand om.

Ingredienser för denna fas: 

Salicylsyra - Detta är en ingrediens utmärkt för denna fas. Den är antiinflammatorisk och reducerar rödhet samt hjälper till med tilltäpptheter, pormaskar och blemmor.

Betaine - Betaine är ett aminosyrederivat med skyddande och återfuktande egenskaper. Reducerar inflammation som kan uppstå vid akne och rosacea.

OPTMZD Skin BHA Cleanser and Toner

BHA Cleanser and Toner är en djuprengörande oljefri gelrengöring med en 3-i-1-effekt som rengör, exfolierar och återfuktar. Den tvättar bort överflödig olja och smuts, hjälper till att rensa igentäppta porer och förebygger uppkomsten av orenheter med hjälp bland annat av salicylsyra. Rengöringens textur är som lätt gel som vid emulgering blir till ett härligt lödder på huden som skonsamt men effektivt rengör. BHA Cleanser and Toner innehåller bland annat allantoin och glycerin som båda bidrar till att öka upp hudens fukt samt stärka barriären. Resultatet blir en klarare, förfinad och tonad hudton. Denna gelrengöring är lämplig för alla hudtyper och fungerar även för en obalanserad och känslig hud med blemmor och finnar. 

Tips! Använd denna som en fem-minutersmask för en återfuktad och djuprengörande effekt!

- Milt peelande rengöring
- Löser upp igentäppta porer
- Rengöring, toner och peeling i ett

 

 


 

 

FAS 2 i cykeln: 

Follikulär, under denna fas börjar östrogennivåerna att öka

Och FAS 3 i cykeln: 

Ägglossning, nu är produktionen av östrogen som allra högst!

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård:

Under dessa faser brukar huden normalt kännas återfuktad och glowig!  Detta på grund av att det sebumhämmande och kollagenboostande hormonet östrogen peakar. Nu passar vi på att boosta huden med näring!

En liten påminnelse - eftersom östrogenproduktionen just nu är som högst vill vi vara extra noga med solskyddet så att vi minskar risken för pigmenteringar som är extra benägna att dyka upp när östrogenivåerna är höga. 

Ingredienser för denna fas: 

Vitamin-C: Perfekt för det extra skyddet under ditt solskydd för att förhindra uppkomst av pigmenteringar.

SPF: Som sagt - extra viktigt!

Vitamin C Day Cream Dark Spot Protector SPF30

Vitamin C Day Cream Dark Spot Protector SPF30 är en dagcreme med bredspektrat solskydd som håller huden optimalt skyddad mot skadliga UV-strålar och externa stressfaktorer under dagtid. Kombinationen av UV-filter, Vitamin C och E skyddar och motverkar för tidigt åldrande av huden som orsakas av sol och fria radikaler; såsom åldersfläckar, hyperpigmentering och fina linjer. Ingredienserna Vitamin C och E samverkar och förhöjer varandras effekter vilket stärker hudens eget antioxidativa försvarssystem. Vitamin C Day Cream Dark Spot Protector SPF30 ger huden rikligt med fukt och som namnet skvallrar om - skyddar och motverkar dess sammansättning pigmenteringar och ojämn hudton. Dagcremen passar för alla hudtyper och är speciellt formulerad för en hud med pigmenteringar eller för dig som vill jobba anti-age.

- Förbättrar hudtonen
- Bredspektrat Solskydd
- Lystergivande 


 

Fas 4 i cykeln:

Luteal, det är under denna fas som progesteronet ökar avsevärt, östrogennivåerna stannar kvar på samma nivå som ovan men sjunker i samband med fasens slut.

Att lägga fokus på för att synka sin hudvård:

Detta är kanske den viktigaste och mest avgörande delen i att synka sin hudvård utefter sin cykel eftersom hormonnivåerna i denna fas gör att huden är som mest känslig och produktionen av sebum/talg är som högst. Det är på grund av detta som inflammationer, blemmor och breakouts ofta dyker upp precis innan din mens. Därför gäller det att ligga steget före. 

Ingredienser för denna fas: 

Salicylsyra - Av samma anledning som i fas 1

Betaine - Av samma anledning som i fas 1

Niacinamide - Agerar porsammandragande och är antiinflammatoriskt

CALMING AND HYDRATING SERUM

Calming Hydrating Serum är ett återfuktande och lugnande serum som lindrar irritation och stress hos en känslig hud. Serumet är speciellt formulerat för en hud med nedsatt barriär med känslighet och rodnad. Med ingredienser som Niacinamid och Tetrapeptider blir hudens naturliga skyddsbarriär stärkt och inflammationsprocessen i huden bromsas ned. Tetrapeptid minskar den inflammatoriska responsen på stress i huden som vi ser som rodnad, ojämn hudstruktur och förtida hudåldrande. Hampafröoljan i Calming and Hydrating Serum säkerställer att huden får välbehövd näring samt lugnar och mjukgör. Detta lugnande serum passar alla hudtyper och är skapad för att lugna en känslig hud. Kombinera denna med BHA Cleanser and Toner från OPTMZD Skin innan mens!

- Stärker huden

- Återfuktar och Mjukgör

- Motverkar inflammation i huden

 


 

 

Hoppas vi kunnat inspirera dig till att tänka lite annorlunda kring din hudvård och att du vill testa på (om du inte redan gjort det) att synka din hudvårdsrutin med din cykel!

Vi finns här och hjälper dig att hitta produkter anpassade efter just din hud - gör vårt hudtest

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 5 av 5 baserat på 3 st omdömen

C-vitamin för Känslig Hud

Ingrediensskolan

Hudvård för nybörjare och känslig hud

Läs mer

Trasig Vakuumpump?

Tips och Trix

Få din produkt att fungera

Läs mer

Ta hand om dina händer

Torra, nariga och kanske eksem?

Tvätta, sprita och vårda på bästa sätt

Läs mer

Hudvård och vår miljö

Hur påverkar skönhetsprodukter miljön?

Återvinn dina tomma skönhetsförpackningar som ett proffs!

Läs mer

Så påverkas din hud vid stress

Tillbaka till vardagen?

Stress-proof your skin

Läs mer

Synka rutinen med din cykel

Anpassa hudvården efter hudens skiftande behov

Allt om hormoner och att förebygga breakouts

Läs mer

Packa lätt men rätt i sommar

Optimera din semesternecessär med multiprodukter

Guiden till din ultimata sommarnecessär

Läs mer

Lyckas med din brun utan sol

Följ vår guide steg för steg

Uppnå naturliga, jämna och hållbara resultat

Läs mer

Hals- och dekolletage

Var snäll mot den tunna och känsliga huden

Produkter och tips för hals och dekolletage

Läs mer

Maximera din lyster!

Bort med trött, grå och glåmig hud

Lystergivande tips

Läs mer

SELF-CARE

En helig stund för dig själv

Unna din hud extra kärlek

Läs mer

Epigenetik

Går det att påverka hudens Åldrande?

Läs mer
Visa fler

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassan Fortsätt handla
';