FRI FRAKT | AUKTORISERAD ÅTERFÖRSÄLJARE |  4,9 I BETYG PÅ TRUSTPILOT 

SethandSally Magazine

Vad är Fria Radikaler?

 

fria radikaler molekyl

Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden?

En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån. Stekt mat, mediciner, rökning, stress gör att vi bildar extra mycket fria radikaler. Viktigt är då inte bara vad vi tillför huden på ytan utan även vad vi tillför huden inifrån. Upp till 5% av syret vi andas in bildar fria radikaler i kroppen. Så det som får oss att överleva bryter också ner oss inifrån.

Fria radikaler skapas hela tiden naturligt i kroppen, men när de blir för många får vi problem. För att de ska känna sig stabila har de nämligen fräckheten att knycka en elektron från närmaste  grannmolekyl som då blir förstörd, och på så sätt uppstår skador i både celler och vävnad. Det är därför som de fria radikalerna är en av de största bovarna i dramat av »för tidigt åldrande«  - förutom att de även innebär en ökad risk för en lång rad sjukdomar. De producerar sig själva i extra hög takt om du röker, dricker alkohol eller utsätter kroppen för avgaser.

 

Hur påverkar fria radikaler:

– Åldrande
 
De naturliga skyddsmekanismerna i celler som är kapabla att neutralisera fria radikaler försvagas med åren. Detta orsakar enzymatisk oxidation av proteiner, vilket leder till förändringar i cellomsättningen, en process som kallas oxidativ stress. Fria radikaler orsakar även lipid peroxidation, vilket leder till en ökad torrhet, erytem och rodnad. Ett av huvudproteinerna som angrips av fria radikaler är collagen, något som leder till förlust av elasticitet och för tidigt åldrande.
 
– Hyperpigmentering
 
Fria radikaler spelar en viktig roll när hyperpigmentering uppstår. De orsakar en acceleration i melanogenesprocessen. Den överdrivna produktionen av melanin och peroxidationen av fleromättat fett i cellmembranet orsakat av fria radikaler leder till skapandet av lipida polymerer och färgade fosfolipider, kallade lipofusciner (åldrandepigment) är karakteristiska för fotoåldrad hud.
 
– Acne
 
Vid acne sker en förändring den naturliga antioxidanta försvarsmekanismen. Fria radikaler skapar förändringar cellväggarna, som i sin tur leder till en förändring i hudens naturliga barriärfunktion. Detta underlättar for för utveckling av mikroorganismer som är ansvariga för acne och intensifierar dess skadliga effekter. Fria adikaler orsakar även lipidperoxidation och, som en konsekvens av detta, inflammation i talgcellerna, vilket leder till ökad erytem och rodnad.
 
– Rosacea
 
I rosacea-hud invaderar patogena bakterier huden, drar till sig neutrofiler och makrofager till de inflammerade områdena och orsakar därigenom en hög koncentration av superoxidantjoner, vilket resulterar i en ökad cellandning. Dessa fria radikaler, som kommer från syre, har proinflammatioriska egenskaper, vilket skadar huden och leder till Rosacea.
 

 

Vad tyckte du om denna artikel?


Medelbetyg 4,8 av 5 baserat på 13 st omdömen

Magazine

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd?

Vad är skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd? Äntligen sommar och solsken, se till att njut av den med gott samvete.

Meet The Heroes - Super Eye Serum från Verso Skincare

Meet The Heroes -  Är SethandSallys serie där vi tittar närmre på våra varumärkes Heroprodukter, Här möter vi Verso Skincare Super Eye Serum Vad är Super Eye Serum? Versos Super Eye Serum är ett uppstramande och mjukgörande ögonserum som innehåller Retinol 8 complex.

Pormaskar och Stora Porer

Varför får man Pormaskar och Stora Porer? Hur behandlar man dem? Vi reder ut alla frågetecken om varför du får och hur du behandlar pormaskar och förstorade porer.

Retinol - En Superingrediens

Anti-Aging som du inte sett det tidigare, kort sagt är Retinol ett annat namn för vitamin A.

Blått Ljus - Hur påverkar det Huden?

Vi tittar närmre på det blåa ljuset, HEV eller High Energy Visible Light som det kallas, hur huden påverkas av att ständigt utsättas från ljuset av våra skärmar.

Celluliter

  Varför får man Celluliter? Vad är det och hur blir man av med dem? SethandSally Magazine hjälper dig att hitta en lösning.

Vuxenacne - Akne Tarda

För att göra det enkelt kan man dela in akne i två kategorier, tonårsakne och vuxenakne.

Sensitiviserad Hud

Hur vet man om man har känslig hud eller om den är Sensitiviserad Hud? Är det något man alltid har haft eller hur kommer det sig att huden blivit känsligare?  Vad är en känslig Hud?  Huden kan bli känslig av flera anledningar och när som helst i livet.

Perioral Dermatit

Vi tittar närmre på hudsjukdomen Perioral Dermatit som liknar Rosacea och drabbar främst kvinnor 15 till 45 år.

Stamceller

Stamceller – En ingrediens enligt vissa, en teknik säger andra - En tredje grupp vet inte riktigt vad det är, men det låter lite science fiction.

Akne eller Finnar - Så behandlar du!

Kallar du det akne, finnar eller acne? För oss är det spelar det ingen roll men vi ska hjälpa dig att reda ut hur du förebygger och tar hand om dem.

Antioxidanter

Antioxidanter beskrivs som det naturliga skyddet som skyddar oss mot förtidigt åldrande  Men vilken antioxidant är egentligen bäst? Antioxidanter skyddar huden från yttre skador, reducerar inflammationer och bygger upp kollagen – bland annat.

Påsar Under Ögonen

  Påsar under dina ögon är ofta ett problem som blir väldigt jobbigt då det ger uttrycket och känslan av att man ser sjuk & trött ut.

Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris är en vanlig, ofarlig hudåkomma som orsakar små, hårda knölar som kan göra din hud känns som sandpapper! Vi djupdyker och förklarar hur man behandlar på bästa sätt.

Ansiktsserum

Vad är ett ansiktsserum? Vi får ofta frågan varför man ska använda serum, hur ofta och hur man använder det? Vi ska reda ut begreppen så att det blir lite enklare att förstå.

Hudvårdsingredienser-Ordlista

Innehållsförteckningarna på Hudvårdsprodukterna kan ibland vara svåra att tyda.

SPF Solskyddsfaktor

Vad betyder egentligen SPF och vad är skillnaden på de olika styrkorna? Vi reder ut skillnaderna och hur du skyddar dig bäst.

AHA-Syra | Vad är det & Hur används det i Hudvård

AHA-syra som är förkortningen av det engelska ordet Alpha Hydroxy Acid som ursprungligen utvanns ur sockret från olika växter men som nu mer ofta framställs syntetiskt.

Rosacea

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud? Vad ska man tänka på och vad ska man undvika.

Vad är Fria Radikaler?

  Inom hudvård pratas det ofta om fria radikaler - Men vad är det egentligen och hur påverkar det huden? En fri radikal är enkelt förklarat molekyler som bryter ner och skadar kroppen inifrån - Därför börjar hudvård alltid inifrån.

Vad är Aktiva Ingredienser i Hudvårdsprodukter?

  Enkelt förklarat kan man säga att det är ett ämne tillsatt i en skönhetsprodukt som direkt kan påverka förändringar i huden.

Visa fler